Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Student vid institutionen

Tinget – studentgruppen på FLoV

Studentföreningen Tinget bildades hösten 2016 och riktar sig i första hand till studenter som läser på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, men andra studenter är givetvis också välkomna. Läs mer om Tinget

Särskilt pedagogiskt stöd

Det finns möjlighet att få stöd i olika former som student vid Göteborgs universitet. Det kan handla om exempelvis anteckningsstöd, anpassad examination eller särskilda programvaror. För att kunna ta del av vårt stöd krävs det ett intyg och att du dessutom kontaktar vår studievägledare Peter Johnsen eller någon av våra centrala samordnare. Mer information om särskilt pedagogiskt stöd hittar du här.  

Studentarbetsmiljöombud (SAMO)

Henrik Bergius är studentarbetsmiljöombud.

SAMO är en förkortning för studentarbetsmiljöombud och är studenternas motsvarighet till arbetsmiljöombud.

Studentarbetsmiljöombuden syftar till att förbättra det lokala studiemiljöarbetet för studenter vid Göteborgs universitet. Det är vid institutionerna som den mest studentnära verksamheten drivs, så också arbetsmiljöarbetet. Tanken är att SAMO ska utses av och arbeta tillsammans med sin studentkår och den/de som ansvarar för arbetsmiljöfrågor där, och man ska ha ett gott samarbete med institutionens prefekt/motsvarande och arbetsmiljöombud. Som SAMO företräder man sina studiekamrater i studiemiljöfrågor – man är ett språkrör. På så sätt medverkar man aktivt i arbetet att förbättra arbetsmiljön vid Göteborgs universitet. Som SAMO ingår man i ett nätverk som träffas för utbildningar, erfarenhetsutbyte och förslag på samarbetsprojekt.

 

 

Mentorsverksamheten

Sedan 2009 har mentorsverksamhet bedrivits på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Hösten 2011 spreds den till fler institutioner vid Humanistiska fakulteten. 

Mentorsverksamhetens syfte är tvåfaldigt. Den ämnar både att skapa en god studiesocial miljö vid institutionerna och att bidra till möten över kursgränserna. Mentorsverksamheten är inte egentligen en läxhjälpsstuga utan ett komplement till den ordinarie undervisningen. Erfarna studenter agerar mentorer åt nyare kollegor i sina respektive ämnen. Oftast är det grundkursstudenter som agerar adepter, men verksamheten pågår även på vissa fortsättningskurser. Arbetet sker i mindre grupper – vanligtvis med två till tre mentorer och fem till tio adepter per grupp – som träffas enligt egen överenskommelse ungefär en gång i veckan.

De nyare studenterna får då möjlighet att ställa frågor och ytterligare diskutera material som gåtts igenom på föreläsningar och seminarier. På så sätt kan kunskaperna fördjupas. Mentorerna bidrar här med kunskap och erfarenhet: de leder samtalen och svarar på frågor efter förmåga. Samtidigt som de hjälper adepterna med utbildningen så får mentorerna också själva möjlighet att repetera och således förstärka sina kunskaper. Förhoppningen är dock att alla inblandade ska kunna bidra med egna erfarenheter och kunskaper.
Kontakta samordnarna om du vill veta mer.

Kontaktinformation

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Hektor Löfgren och Alice Nordmark, samordnare
Mejl: mentor@flov.gu.se

Mer information finns på mentorsverksamhetens sida.

Mentorsverksamheten finns på följande institutioner:

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Institutionen för litteratur, idéhistoria, och religion
Institutionen för språk och litteraturer
Institutionen för kulturvetenskaper
 

Länkar till GUL

 

Student med funktionsnedsättning?

Behöver du särskilt stöd för att kunna genomföra sina studier på grund av funktionhinder?

Läs mer på Studentavdelningens sidor

Rättigheter och skyldigheter

Vilka regler gäller, vilka är dina rättigheter?

Se Studentportalen för regelsamlingen för studier vid Göteborgs universitet och hur man går tillväga för att anmäla avvikelser från reglerna.

 

Språkhandledning

Individuell handledning och gemensamma seminarier/workshops

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2018-02-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?