Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Logik

Logik är studiet av formella språk och deduktiva resonemang med tillämpningar inom bland annat filosofi, matematik, datavetenskap och lingvistik. För alla logikkurser gäller att innehållet är matematiskt till sin karaktär, varför vana eller ett starkt intresse för att läsa matematisk text rekommenderas. De inledande logikkurserna är väl lämpade som fortbildningskurser för lärare i till exempel matematik eller filosofi.

Institutionen erbjuder följande fristående kurser: 

Formella språk LC1510, 7,5 hp

Kursen introducerar formella språk och presenterar grundläggande syntax och semantik främst för första ordningens språk, inklusive satslogik. Förutom dessa ges även exempel på andra extensionella såväl som intensionala logiker. Dessutom presenteras en grundläggande mängdteoretisk begreppsapparat inklusive Cantors analys av oändlighetsbegreppet. Undervisningen består av föreläsningar och övningar. Stor vikt läggs vid färdighetsträning. 

Fullständighet och avgörbarhet LC1520, 7,5 hp

I kursen presenteras, främst via exempel, några grundläggande metalogiska begrepp. Gödels fullständighetssats och kompakthetssatsen bevisas och avgörbarhet respektive oavgörbarhet för sats- och predikatlogik diskuteras. Vidare presenteras Gödels ofullständighetssatser för aritmetiska teorier, men exempel ges också på fullständiga och avgörbara teorier. Som grund för begrepp som avgörbarhet och beräkningsbarhet presenteras turingmaskiner och rekursiva funktioner. Undervisningen består av föreläsningar och övningar. Stor vikt läggs vid färdighetsträning.

Modallogik LC1530, 7,5 hp

I kursen ges en presentation av intensionala logiker i form av grundläggande modallogik. En kort presentation ges även av tidslogik, dynamisk logik och bevisbarhetslogik. Modallogiken presenteras dels syntaktiskt och dels semantiskt via kripkestrukturer. Särskild vikt läggs vid olika fullständighetssatser och resultat om avgörbarhet, samt vid sambandet mellan modal validitet och ordningsrelationer. Undervisningen består av föreläsningar och övningar. Stor vikt läggs vid färdighetsträning.

Mängdteori LC1540, 7,5 hp

Kursen behandlar Zermelo‐Fraenkels mängdteori, ZFC, formulerad i första ordningens logik. Ordinaltal och kardinaltal presenteras och särskild vikt läggs dels vid den kumulativa hierarkin och dels vid urvalsaxiomets roll i axiomatiseringen av mängdbegreppet. Stor vikt läggs vid färdighetsträning.


Våra kurser i logik

Här finns länkar till både kurskatalogen och GUL. Leta upp Logik i listan och klicka på länken.

Kurskatalog

GUL

 

Kontaktinformation

Martin Kaså

Box 200, 405 30 GÖTEBORG

Telefon:
031-786 4287

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2018-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?