Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lingvistik

När du läser lingvistik får du ökad kunskap om något som berör dig dagligen i såväl privatlivet som yrkeslivet: språket. Lingvistik är studiet av den mänskliga språkförmågan, mänskliga språk och språklig kommunikation.

Ämnet behandlar språk i ett individuellt, interaktionellt, samhälleligt och universellt perspektiv och tar upp språkets olika aspekter: språkljudens bildningssätt, akustik och perception (fonetik, fonologi), ordformer (morfologi), grammatiska strukturer (syntax), betydelse (semantik) och användning (pragmatik).

Hur skulle världen se ut om inte språket fanns? Det går knappast att föreställa sig allt som är beroende av att vi har språk: datorer, poesi, sjukvård, bilfabriker och teater, för att ta några exempel. Språket är en stor del av våra liv. Detta grundläggande fenomen måste vi alltså beskriva och förklara på ett vetenskapligt sätt.

Kunskaperna du får har du nytta av i en mängd olika yrken som till exempel lärare, översättare, språkplanerare, journalist och redaktör liksom när du arbetar med språkteknologi, information och PR samt som forskare. Eftersom lingvistik handlar om språk och kommunikation kan personer i snart sagt alla yrken dra nytta av studier i lingvistik.

Våra kurser i Lingvistik

Här finns länkar till både kurskatalogen och GUL. Leta upp Lingivistik i listan och klicka på länken.

Kurskatalog

GUL

 

Kontaktinformation

Ellen Breitholtz

Box 200, 405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Dicksonsgatan 4

Telefon:
031-786 1176

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2017-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?