Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Liberal Arts, kandidatprogram, 180hp

Kandidatprogrammet i Liberal Arts vänder sig särskilt till dig som söker en utmaning och vill ha en gedigen utbildning i klassisk humanvetenskap. Sedan hösten 2011 är Liberal Arts ett eget huvudområde vid Göteborgs universitet, vilket vi är ensamma om i landet.

Kandidatprogrammet i Liberal Arts har som övergripande mål att utforska och analysera människans strävan efter att förstå sig själv och sin omvärld samt att skapa mening och system i det hon upplever. Tillsammans med dina kurskamrater och lärare kommer du att fördjupa dig i de stora filosofiska och skönlitterära klassikerna från Homeros och Platon till Sara Stridsberg.

Tvärvetenskap på filosofihistorisk grund

Med den filosofihistoriska bakgrunden som bas och med stöd av de klassiska språken (grekiska, latin och arabiska) och skönlitteraturen orienterar du dig genom det västerländska tänkandets historia fram till samtiden. Genom varierad och intensiv djupläsning av originalverk tränas du i kritisk analys, självständigt tänkande, vetenskaplig metod och hållbar argumentation – intellektuella förmågor som krävs för att tackla komplexa problem av de mest skilda slag.

Mötet mellan humanvetenskap och andra discipliner är centralt inslag i programmet

I programmets enskilda moment ägnar du dig åt de humanvetenskapliga ämnena filosofi, idéhistoria, litteraturvetenskap och klassiska språk i samspel med varandra och med bland annat fysik, matematik, biologi, vetenskapsteori, filologi och retorik.

Med grekiskan och latinet som viktiga verktyg

Eftersom både vår moderna vetenskap och så stor del av vår skönlitteratur har sina rötter i antiken har grekiskan och latinet en särskild nyckelroll i programmet.
Du möter några av världshistoriens mest centrala filosofiska och skönlitterära texter på originalspråken och lär dig under programmets gång ta dig fram mer och mer självständigt i de grekiska och latinska texterna.

På så vis får du unik tillgång till verken i deras originalform och inblick i de stora forskningsfrågor som varit avgörande för hur vi tolkar verken i modern tid.

Programmets pedagogiska hörnstenar

Programmet värnar om pedagogiska former som gynnar en tät, kreativ och intellektuell miljö. Bland annat är seminariet är en vanligt förekommande undervisningsform. Liberal Arts har lärare som forskar inom olika discipliner, vilket ger dig som student en sällsynt inblick i hur olika angreppssätt och forskningsvinklar på ett och samma fenomen kan befrukta varandra. Alla studenter på Liberal Arts ingår också i mindre läsgrupper där man tillsammans arbetar med, samt diskuterar, uppgifter och frågor. Individuell uppföljning av dina studier och din personliga utveckling sker genom löpande utvecklingssamtal under programmets gång. Utöver undervisningen så anordnas också postseminarier (som ligger utanför undervisningen och är helt frivilligt att delta i) några gånger per termin där det ofta är någon intressant och fördjupande föreläsare som pratar om något, för Liberal Arts, relevant ämne vilket brukar följas upp av en öppen diskussion mellan alla närvarande.

Hela eller större delen av programmets femte termin utgörs av en praktikkurs. Då arbetar du på en praktikplats som du, med stöttning från programmet, ordnar själv. Det är även du själv som väljer var du vill praktisera någonstans. Utöver en värdefull möjlighet att knyta kontakter och att prova sina vingar på en arbetsplats så reflekterar man under kursens gång över Liberal Arts relevans i förhållande till sin arbetsplats. Erfarenheter och reflektioner från Liberal Arts-studenters praktikperioder går att läsa här.

För dig som söker en utmaning

Blir du antagen till kandidatprogrammet i Liberal Arts har du tre intensiva och krävande år framför dig. Din arbetsinsats kommer att ge ett resultat vars värde är beständigt, oavsett om du efter avslutade studier väljer att gå ut i yrkeslivet eller fortsätta att studera.

 

Jakob läste Liberal Arts

Intervju med Jakob Lundgren, doktorand i vetenskapsteori

Studera Liberal Arts!

"Adde quod ingenuas didicisse fideliter artes emollit mores nec sinit esse feros."

(Publius Ovidius Naso)

Liberal Arts är ursprungligen ett samlingsbegrepp för de akademiska ämnen – de sju fria konsterna – som lästes i Europa under antiken och medeltiden. De fria konsterna, eller "Artes Liberales", var grammatik, logik, retorik, aritmetik, astronomi, musik och geometri.

Kontaktinformation

Andreas Ott

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, plan 5

Telefon:
031- 786 65 53

Logga in i Canvas

Logga in i lärplattformen Canvas med ditt studentkonto

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2018-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://flov.gu.se/utbildning/grundniva/liberal-arts/
Utskriftsdatum: 2020-07-12