Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samtida västerländsk filosofi

Samtida västerländsk filosofi, 7,5 hp, är en fristående kurs på kvällstid som löper under större delen av terminen. Den riktar sig till alla som är intresserade av eller nyfikna på vilka frågor som filosofer diskuterar i dag och vilka förslag till svar det finns på de frågorna.
Var får våra subjektiva upplevelser plats i en fysisk världsbild? Vad fyller subjektiva upplevelser för funktion i en värld som styrs av fysiska lagar? Går det subjektivt upplevda i princip att reducera till neurofysiologiska händelser, eller är subjektiva upplevelser bara en illusion, eller är subjektiva upplevelser en aspekt av den fysiska verkligheten som vi ännu saknar en fysikalisk teori om?

Är kunskap eller sanning eller allting relativt? Vad precis betyder det att något är relativt? Är kön eller etnicitet eller allting sociala konstruktioner? Vad precis betyder det att något är en social konstruktion? Är kunskap eller sanning eller kön eller etnicitet något objektivt? Vad precis betyder det att något är objektivt?

Precis vilken är förhållandet mellan dels språkliga uttryck (ord, satser, yttranden), dels det i världen som uttrycken står för, dels de begrepp som ger uttrycken mening, dels de tankar, känslor, övertygelser och budskap som uttrycken uttrycker? Vad är förresten egentligen ett begrepp, och vad är språklig mening?

Är moralen objektiv eller subjektiv eller relativ, eller finns den inte alls? Finns det plikter eller rättigheter som gäller alltid i alla lägen för alla människor? Är det alltid rätt att göra det som gör världen i stort så bra som möjligt? Kan man tänka förnuftigt i etiska frågor eller handlar moral bara om att känna efter vad man tycker?

Filosofiska frågor och förslag till svar på dem är som synes ofta av mycket stor relevans för hur vi tänker på saker och ting, och att fundera över dessa frågor kan ofta göra våra egna tankar om saker och ting klarare för oss själva. Under kursen kommer vi att försöka bringa klarhet i några sådana aktuella filosofiska frågor.

Precis vilka filosofiska problem och frågor som behandlas bestäms av de lärare som undervisar på kursen den terminen och kan därför variera så att de passar ihop med de olika lärarnas specialkompetenser.

Information om kursen i GU:s kurskatalog

Sök kursen på antagning.se

 

 

Kontaktinformation

Studievägledning

Box 200, 446 94 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, plan 5

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2019-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?