Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Historisk västerländsk filosofi

Historisk västerländsk filosofi, 7,5 hp, är en fristående kurs på kvällstid som löper under större delen av terminen.

Den riktar sig till alla som är intresserade av eller nyfikna på filosofiska frågor och vill veta mer om några av tidernas mest kända försök att besvara några av de mest kända av frågorna i den här delen av världen (d.v.s. Medelhavsområdet och Europa).

Är medvetande en egenskap hos materiella föremål, eller är materiella föremål bara något vi föreställer oss i medvetandet, eller finns materia och medvetande oberoende av varandra?

Finns det någonting som man säkert kan veta, eller har vi egentligen ingen säker kunskap om någonting?

Är moralen en skapelse av Gud, det som krävs för att en människor ska kunna utveckla sin fulla potential som förnuftig samhällsvarelse, ett praktiskt sätt för människor att undvika dödliga konflikter, en nödvändig följd av att tänka logiskt och förnuftigt eller ett vidskepligt påhitt som är till för att hålla massorna eller de kreativa individerna i schack?

Sådana frågor och svar är visserligen av historiskt intresse men de är uppenbarligen relevanta och intressanta än i dag. På kursen fokuserar vi på att förstå frågorna och svaren men med utgångspunkt i resonemang och teorier från antiken fram till 1800-talet.

Precis vilka filosofiska problem och vilka filosofer som behandlas bestäms av de lärare som undervisar på kursen den terminen och kan därför variera så att de passar ihop med de olika lärarnas specialkompetenser.

Information om kursen i GU:s kurskatalog

Sök kursen på antagning.se

 

 

Kontaktinformation

Studievägledning

Box 200, 446 94 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, plan 5

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2019-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?