Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Distanskurser i lingvistik

LI1501 Grammatik och semantik

Funderar du över hur språk är uppbyggda och hur vi producerar och uppfattar språk? Är du intresserad av språklig betydelse och av hur vi använder språket?

Kursen LI1501, Grammatik och semantik, ger en introduktion till hur språklig struktur och betydelse kan analyseras. Inom grammatiken får du lära dig hur ord, fraser och meningar är uppbyggda och hur grammatiska regler kan formuleras.

Semantikdelen av kursen fokuserar på olika aspekter av betydelse. Vi kommer bland annat att diskutera olika sätt att definiera betydelse för ord och meningar samt hur ord kan kategoriseras utifrån betydelse snarare än grammatisk funktion.

LI1502 Fonetik och pragmatik

Är du intresserad av språklig betydelse och av hur vi använder språket? Funderar du över hur språk är uppbyggda och hur vi producerar och uppfattar språk?

Kursen LI1502, Fonetik och pragmatik, ger en översikt över hur språkljud analyseras samt utvecklar kunskaperna från kursen LI1501 till att även innefatta ett kommunikativt perspektiv på betydelse.

Du får lära dig grunderna i det talade språkets produktion, akustik och struktur. Dessutom ges en översiktlig introduktion till förhållandet mellan tal och skrift, samt svenskans skriftsystem.

Inom pragmatikdelen lär du dig grundläggande teori för att analysera språk i användning, vilket inkluderar sådant som kontextberoende, implicit betydelse, grammatiskt ofullständiga yttranden med mera. Bland de specifika moment som tas upp kan nämnas deixis, implikatur, presupposition, talaktsteori och samtalsstruktur.

Läs mer om kurserna i kurskatalogen

 

Du söker till kurserna på antagning.se.

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2019-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?