Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antikens litterära mästerverk: två kvällskurser

På kvällskursen om latinska mästerverk får du bland annat läsa om Narcissus tragiska öde. Målningen gjordes av John William Waterhouse 1903.

Vi ger två kvällskurser med namnet Antikens litterära mästerverk: en med undertitel De stora latinska diktverken och den andra med undertitel De romerska historieskrivarna. Båda är fristående kurser på kvällstid, som ger 7,5 högskolepoäng.

LIB010 – Antikens litterära mästerverk: De stora latinska diktverken, 7,5 hp 

Kvällskursen riktar sig till dig som är nyfiken på den antika litteraturen. Du får inblick i ny forskning på området och möjlighet att under handledning närstudera de stora klassikerna på originalspråk även om du inte kan latin.

Inga andra skönlitterära verk har varit så avgörande för vår egen litteraturs utveckling som just de antika verken. Här möter vi många av de myter som spelat – och fortfarande spelar – en central roll i litteraturen, och även i konst och musik: Ikaros, Narcissus, Orfeus och Eurydike i Ovidius Metamorfoser.

Vi möter också myten om Roms grundande i det verk som blev Roms stora nationalepos: Vergilius skrift om Aeneas, hjälten från Troja som via svåra prövningar och diverse irrfärder, däribland en berömd mellanlandning i Karthago och ett besök i Dödsriket, till slut når Latium och blir romarnas anfader. Vi läser några av de mest inflytelserika lärodikterna, Ovidius Kärlekskonsten och Vergilius dubbelbottnade Georgica, som på ytan är en handbok i lantbruk men som under ytan tycks handla om så mycket mer än det. Vi läser också ett urval av den allra mest inflytelserika lyriken av Catullus och Horatius.

Hur har texterna överlevt?

När vi har fördjupat oss i dessa berättelser kommer vi att se närmare på hur verken förhåller sig till den antika grekiska litteraturen, hur texterna har överlevt till våra dagar och i vilket skick de egentligen nått oss.
Vi kommer att närstudera utvalda passager på originalspråk med en särskild teknik som gör det möjligt att se närmare på hur texten är konstruerad. Vi tar upp några exempel på tolkningsproblem, som sysselsatt några av världens främsta experter under många decennier och som sannolikt aldrig kommer att få en klar lösning, men som inte desto mindre är avgörande för hur vi förstår verken idag.
Vilka egenskaper är det dessa texter har, som har gjort att de än idag räknas till de största litterära mästerverken? Det är en av frågorna du kommer att få diskutera med lärare och studenter.

Inblick i antika verk och vidare studier

Kursen på kvällstid vänder sig dels till den som är intresserad av antik litteratur och är nyfiken på de allra mest kända verken i den romerska skönlitteraturen. Den är också en bra förberedelse för den som tänkt söka till kandidatprogrammet i Liberal Arts. Inga förkunskaper i latin krävs.

Kursen är tänkt att vara ett fönster in i den antika litteraturen och i den klassiska filologin som forskningsområde. Den ska förmedla både kunskap om texterna, deras författare och deras tolkning och en inblick i forskningsläget kring dessa texter.

Information om kursen i universitetets kurskatalog

Sök kursen på antagning.se

Kursplan LIB010

 

LIB011 Antikens litterära mästerverk: De romerska historieskrivarna

Kursen fokuserar på de mest inflytelserika verken i den romerska historieskrivningen. I första hand läses Caesars De bello Gallico, Sallustius Bellum Catilinae, Livius Annales, Tacitus Germania och Suetonius kejsarvitor.

Inga förkunskaper i latin krävs. Som student möter du texterna framför allt i utdrag med linjär översättning vilket möjliggör närläsning av texten under lärares handledning för den som saknar färdigheter i de
klassiska språken.

Verkens berättelser står i centrum, men kursen ger samtidigt en
inblick i latinet som språk, i texternas bevarande från antiken till våra dagar och i de klassiska språken och den klassiska litteraturen som aktuellt forskningsområde idag.

Kursen är en allmän orientering i klassisk litteratur och filologi, och kan också tjäna som förberedelse för studier på kandidatprogrammet Liberal Arts.

Information om kursen i universitetets kurskatalog

Sök kursen på antagning.se

Kursplan LIB011

 

Kontaktinformation

Studievägledning

Box 200, 446 94 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, plan 5

Aktuellt om kursen

Schema, litteraturlista med mera hittar du i Canvas

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2020-04-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?