Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Våra utbildningar

Utbildning på universitet ges på tre olika nivåer. Grundnivåns kurser leder fram till en kandidatexamen. På avancerad nivå finns kurser som kan ingå i en magister- respektive masterexamen. Efter godkänd examen på avancerad nivå är det möjligt att söka vidare till forskarnivån, som leder till antingen licenciat- eller doktorsexamen.

Våra ämnesområden

Hos oss studeras några av de mest ursprungliga och grundläggande frågorna kring tänkande, kommunikation och forskning. Vi ger träning i grundläggande kritiskt tänkande som går att tillämpa inom varje annat område.

Teoretisk filosofi inriktar sig på hur vi kan veta och uttrycka något om  hur världen är beskaffad med kunskap, sanning, mening och medvetande som centrala begrepp.  Praktisk filosofi behandlar hur världen bör vara, alltså frågor om normer, värderingar och ideologier. Logik studerar bland annat formella språk, sambandet mellan språk och strukturer samt korrekta slutledningar. Filosofihistoria vid institutionen analyserar filosofins utveckling med tyngdpunkt på antika och medeltida källor på originalspråk. Därför är klassisk filologi (latin och antik grekiska) också ett av institutionens kompetensområden. Vetenskapsteori är ett metaämne som empiriskt och teoretiskt studerar andra forskningsområdens kunskapsbildning. Lingvistik behandlar den mänskliga språkförmågan, mänskliga språk och språklig kommunikation, samt olika aspekter på talat språk som talproduktion, talperception och talakustik. Språkteknologi handlar om hur man kan använda datorer för att hantera mänskligt språk. 

Våra program

Förutom vår forskning och utbildning inom våra ämnen har institutionen även program av mer ämnesöverskridande karaktär.

På kandidatnivå har vi Liberal Arts 180 hp, en utbildning som vi är ensamma om i Norden. Vi läser filosofiska, vetenskapliga och skönlitterara klassiker tillsammans med lärare från filosofi, klassiska språk och naturvetenskap. Med den filosofihistoriska bakgrunden som bas – med stöd av de klassiska språken och skönlitteraturen – orienterar du dig framåt genom tänkandets historia fram till samtiden.

Masterprogrammet Antik och medeltida filosofi och klassisk filologi ges på engelska och riktar sig till studenter med en bakgrund inom filosofi och/eller klassiska språk (latin och/eller grekiska). Programmet är utvecklat i nära samarbete med forskningsprogrammet Representation och verklighet: Historiska och nutida perspektiv på den aristoteliska traditionen och förbereder för forskarutbilding och en internationell forskarkarriär inom det tvärvetenskapliga området filosofihistoria och klassisk filologi.

Masterprogram i evidensbasering: praktik, teori, kontext, är ett unikt program i sitt slag. Evidensbasering bygger på tanken att bästa tillgängliga kunskap skall vägleda välfärdens verksamheter. Med en examen i evidensbasering står du redo att leda tvärprofessionellt förändringsarbete utifrån ny kunskap från forskning och utvärdering, praktiker och brukare.  Den första kullen studenter började hösten 2013.

Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning, 60/120 hp är ett program på avancerad nivå som vi tagit fram i samarbete med yrkesverksamma kommunikatörer i regionen. Programmet vänder sig till dig som har en kandidatexamen och nu vill bygga på din utbildning med avancerade studier i kommunikation, med siktet inställt på att arbeta som kommunikatör i myndigheter och offentlig förvaltning.

Vårt internationella masterprogram i språkteknologi Master in Language Technology, 60/120 hp, ges på engelska och riktar sig till dig som har en bakgrund i formell lingvistik, språkteknologi, datalingvistik eller datavetenskap. Om du är intresserad av hur vi kan samtala med datorer, hur sökmotorer hittar relevanta dokument, hur man kan förbättra översättningsprogram etc är detta en utbildning för dig.

Masterprogrammet i Logik, Logic, Master's Programme, 120 hp, är ett internationellt och tvärvetenskapligt masterprogram som ges på engelska. Det startade hösten 2018. Här kan du som läst till exempel matematik, filosofi, lingvistik eller datavetenskap få nya verktyg för exempelvis kvalificerade jobb inom industrin.

Vill du studera hos oss på FLoV?

Våra kurser och program hittar du i kurs- och programkatalogen på: www.utbildning.gu.se
All anmälan och antagning sker via:
www.antagning.se
Mer information om anmälan och antagning:
www.utbildning.gu.se
www.antagning.se

Mer information om en våra kurser finns på universitetets lärplattform Canvas.

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2020-04-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?