Gästdoktorand analyserar lokala valutor och bitcoin

Nyhet: 2018-01-30

Hur pengar, etik och rättvisa är kopplat till lokala, alternativa valutor – det är frågor som gästdoktoranden Louis Larue föreläser om på seminariet i praktisk filosofi den 31 januari.

Forskargruppen Financial Ethics gästas under en månad av Louis Larue, doktorand i ekonomi på University of Louvain (UCL) i Belgien.

– På onsdag kommer jag bland annat att prata om etiska aspekter kopplat till lokala, alternativa valutor som exempelvis LETS. Det finns numera många former av komplementära valutor runt om i världen som ofta används för att köpa lokalt producerade varor och tjänster. Det är ett växande fenomen som är intressant att utvärdera utifrån många olika aspekter, till exempel sociala och miljömässiga, säger Louis Larue, som också är knuten till Hoover Chair of Social and Economic Ethics, ett tvärvetenskapligt team som samlar forskare från flera länder.

Tack vare ett pris han nyligen fick av Belgiens kungliga vetenskapsakademi blev det möjligt att göra en längre studieresa.
– Jag kände till forskargruppen här på Göteborgs universitet och kontaktade den. Det var rena turen för mig att jag fick komma hit och jobba under Joakim Sandbergs handledning. Forskningsområdet finansiell etik finns bara på några få universitet i Europa.

Louis Larue har två mål med sin vistelse i Göteborg.

– Jag får träffa andra som jobbar med samma frågor och kan presentera mitt arbete för en ny publik. Dessutom ser jag fram emot att få arbetsro för att skriva på min avhandling.
I Belgien har han både undervisning och administrativa uppdrag som splittrar hans doktorandstudier.

– Jag har dessutom skrivit en del om bitcoin och kommer att hålla ytterligare ett föredrag om det innan jag återvänder till Bryssel i mitten av februari.

Seminariet om Justice and the limits of money är den 31 januari klockan 13.15-15.00, på institutionen för filosofi, lingvistik
och vetenskapsteori, Olof Wijksgatan 6, rum T340.

Kontaktinformation: Louis Larues webbsida

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2017-08-22