Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Beroenden i formella och naturliga språk

Projektet är sponsrat av vetenskapsrådet och pågår från 2012 till 2015. Projektansvarig är Fredrik Engström.

Populärvetenskaplig beskrivning

Beroenden och oberoenden är vanliga fenomen som förekommer i många olika sammanhang, till exempel i naturvetenskap, lingvistik och matematik. Vilken är deras roll i logik, eller, annorlunda uttryckt, vilken är den inneboende logiken hos dessa begrepp?

Naturliga språk har alla en linjär ytsyntax. Många typer av beroenden kan direkt härledas från den linjära syntaxen som, till exempel, i påståendet att "varje man har skyldigheter" där skyldigheterna tillåts bero av mannen, dvs olika män tillåts ha olika skyldigheter. Det är dock inte alltid fallet att beroende kan härledas från syntaxen på det här viset.

Ibland är den mest naturliga semantiska analysen av ett påstående inte linjär utan partiellt ordnad, det vill säga, sådan att vissa delar av påståendet bör läsas parallellt. Ett exempel på detta är satsen "Två bedömare granskade sex ansökningar," där en av de naturliga tolkningarna är att de två bedömarna och de sex ansökningarna väljs parallellt, eller oberoende av varandra. Sanninngsvillkoren för satsen skulle då vara att det finns två bedömare och sex ansökningar så att var och en av de två bedömarna granskar var och en av de sex ansökningarna. En linjär läsningen av satsen skulle istället ge att det finns två bedömare så att var och en av de två bedömarna granskar sex ansökningar. Satsen kan alltså med en linjär läsning beskriva en situation där det finns 12 ansökningar som var och en granskas av endast en bedömare. (Det finns också en s.k. kumulativ tolkning: att det finns två bedömare och sex ansökningar sådana att varje bedömare granskade någon ansökning och varje ansökning granskades av någon bedömare.)

Den här typen av förgrenad semantisk analys är svår att handskas med i vanliga logiska system. Projektet har till syfte att utveckla logiska formella system som på ett naturligt sätt hanterar sådana icke-linjära läsningar. Förhoppningen är att sådana system skulle inte bara ge inblick i de formella aspekterna av beroendeskap, men också ge insikt om och tillämpningar i forskningsområden som logik, lingvistik, filosofi, matematik och databasteori.

Idag finns redan ett system kallat "Dependence Logic" som är utformat för att explicit hantera en viss typ av beroenden, och kan hantera en speciell typ av enkla förgreningar. Det pågår för närvarande intensiv forskning kring denna typ av system. Preliminära resultat har visat att genom att variera några grundläggande definitioner i det systemet får vi ett system som lämpar sig väl för att formalisera fler typer av förgreningar, också sådana som är vanliga i naturliga språk, och som involverar s.k. generaliserade kvantifikatorer ("alla", "ingen", "minst fem", "de flesta", "hälften av", etc.) Projektet går ut på att förstå detaljerna i dessa nya formella system för beorende, och utveckla dem med lingvistiska tillämpningar i åtanke.

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2012-12-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?