Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är vetenskapsteori?

Nästan inga politiska beslut fattas utan att man baserar dem på någon form av vetenskaplig kunskap, medierna hänvisar ofta till den senaste forskningen och statliga myndigheter ger oss råd om hur vi skall förhålla oss till våra vardagliga beslut.

Hur ska vi leva hälsosamt? Hur ska sjukvården kunna erbjuda likvärdig vård? Hur används statistik i samhällsvetenskaperna? Kan man mäta vetenskaplig kvalitet? Hur ser förhållandet mellan vetenskap och demokrati ut? Vad innebär det att vetenskaplig kunskap ibland möts av motstånd i samhället?

Detta är några av de frågor som forskarna i vetenskapsteori arbetar med.

Vetenskapsteori är ett ämne som framför allt studerar och analyserar olika föreställningar om vetenskapen samt andra ämnens och forskningsområdens verksamhet och kunskapsbildning. Det innebär att vetenskapsteori är ett så kallat metaämne, vilket ungefär betyder ”teori om teori”, ”forskning om forskning” eller ”vetenskap om vetenskap”.

För att studera och analysera vetenskap behövs olika perspektiv, teorier och metoder. Några centrala begrepp och inriktningar är: samproduktion, aktörsnätverk (ANT), starka programmet, tolkningsflexibilitet, gränsobjekt, symmetri, översättningar av intressen, paradigm, vetenskapligt medborgarskap, performativitet. Internationellt brukar detta kallas för Science Studies (STS).

Vetenskapsteori tillämpar och utvecklar sina analysverktyg i nära samverkan med andra inriktningar som vetenskapssociologi, vetenskapsfilosofi, vetenskapshistoria samt kulturella och politiska studier av forskning och kunskap.

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2018-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://flov.gu.se/amnen/vetenskapsteori/
Utskriftsdatum: 2020-08-04