Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är praktisk filosofi?

Praktisk filosofi behandlar frågor om normer, värderingar och ideologier. Till centrala undervisnings- och forskningsområden hör moralfilosofi (etik), samhällsfilosofi (politisk filosofi och rättsfilosofi), religionsfilosofi och estetik.

Inom moralfilosofin diskuteras bland annat innebörden av centrala moraliska begrepp (meta-etik), giltigheten hos grundläggande moraliska principer (normativ etik), och tillämpningen av moraliska principer på konkreta moralfrågor (tillämpad etik).

Samhällsfilosofin granskar företeelser inom politiken och juridiken, exempelvis frågor om vad en stat är, hur man kan rättfärdiga dess existens, för- och nackdelar med olika statsformer och ideologier, samt grundläggande rättsliga frågor om lagar, brott, straff, rättigheter och friheter. Till detta område hör också vetenskapsfilosofiska frågor om hur samhällsfenomen och mänskliga verksamheter ska förstås och förklaras.

Inom religionsfilosofin utreds frågor av central betydelse för olika religioner, såsom innebörden i gudsbegreppet, frågan om guds existens kan bevisas, och huruvida denna existens är förenlig med ondskan i världen.

Estetiken handlar om vad som utgör konst (inom alla konstarter, som litteratur, bild, musik, och så vidare), om kriterier kan ställas upp på bra respektive dålig konst, vad som utgör en estetisk upplevelse, med mera.
Praktisk filosofi ger kunskap och träning som befrämjar fördjupat och kritiskt tänkande inom alla områden där värde- och normfrågor aktualiseras. Detta är användbart i åtskilliga universitetsämnen inom humaniora och samhällsvetenskap, men även natur-, livs- och teknikvetenskaperna, som kan aktualisera många svåra etiska frågeställningar. Den praktiska filosofins kunskaper och färdigheter är till nytta för var och en som vill kunna ta ställning till frågor som uppkommer i vardagslivet, moraliska och politiska debatter, religiösa spörsmål och livsåskådningsdiskussioner.

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2009-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?