Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är logik?

Logikens mest fundamentala fråga kan sägas vara: Vad är ett giltigt argument? Detta har ända sedan Aristoteles tid definierat logikens centrala uppgifter: analysera begreppet giltighet och presentera metoder att såväl teoretiskt som praktiskt undersöka argument. Logik i modern mening är en i sammanhanget relativt ung vetenskap, och uppstod under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal då matematiker och språkfilosofer började tillämpa matematiskt formella metoder på begrepp som t.ex. språk, påstående, argument, mening, sanning och bevis. Detta har lett till både en djupare förståelse för dessa företeelser och en rik flora av precisa verktyg för deras tillämpning inom vetenskap, teknik och vardagsliv. Centralt för den moderna logikens utveckling var skapandet av konstruerade språk och formella bevissystem.

Till logikens kärnområden hör modellteori där vi studerar sambandet mellan språk och de objekt språken beskriver, rekursionsteori där algoritmbegreppet och svårighetsgraden hos problem undersöks, bevisteori med frågeställningar kring bevissystem och motsägelsefrihet hos teorier, mängdteori som är det allmänna abstrakta studiet av mängdbegreppet och slutligen matematikfilosofi som behandlar vetenskapsteoretiska grundvalsfrågor inom matematiken.

Logiken som ämne är genuint tvärvetenskapligt och befinner sig i gränslandet mellan datavetenskap, filosofi, lingvistik och matematik. Utbytet med dessa ämnen är också stort och ömsesidigt. Logiken behandlar frågeställningar hämtade från de andra ämnenas verksamhetsområden, men metoder och resultat från logiken används också flitigt inom de angränsande vetenskaperna. Genom sin begreppsanalys och metodutveckling bidrar logiken med både teoretiska och praktiska insikter om exempelvis matematiska strukturer och begrepp, formell språkfilosofi, vetenskapsfilosofi och språkteknologi.

Kontaktpersoner inom logikämnet

 

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2013-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://flov.gu.se/amnen/logik/
Utskriftsdatum: 2020-08-11