Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämnen vid institutionen

I Sverige är filosofi indelat i en teoretisk och en praktisk del och i Göteborg finns dessutom logik som ett eget ämne. Man brukar säga att den teoretiska filosofin inriktar sig på hur världen är och hur vi kan veta och uttrycka något om det, medan den praktiska filosofin intresserar sig för hur världen bör vara – på etik, estetik, moral och politik.

Logik handlar om att resonera stringent och korrekt och används och studeras inom all filosofi, men har också utvecklats till en egen specialitet för studiet av formella språk, som kan tillämpas inom alla vetenskaper och en rad olika praktiska verksamheter.

Klassisk filologi (grekiska, latin och textkritisk metod) och filosofihistoria finns som ett kompetensområde på institutionen både inom utbildning och forskning.

Lingvistik är den allmänna vetenskapen om den mänskliga språkförmågan, mänskliga språk och språklig kommunikation. Vår verksamhet omfattar fyra ämnen: allmän språkvetenskap, fonetik, kommunikation, språkteknologi, som givetvis hänger samman. Inom lingvistiken pågår forskning exempelvis om hur datorer kommunicerar med människor.

Vetenskapsteori är ett ämne som framför allt studerar och analyserar olika föreställningar om vetenskapen samt andra ämnens och forskningsområdens verksamhet och kunskapsbildning. Det innebär att vetenskapsteori är ett så kallat metaämne, vilket ungefär betyder ”teori om teori”, ”forskning om forskning” eller ”vetenskap om vetenskap”.

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2018-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://flov.gu.se/amnen/
Utskriftsdatum: 2020-07-12