Studenter har undervisat ungdomar i kritiskt tänkande

Nyhet: 2019-08-19

Tre studenter i liberal arts, filosofi och kritiska studier vid Göteborgs universitet har under sommaren projektlett en kurs och undervisat ungdomar i kritiskt tänkande.

Ungdomarna som gått kursen Think! under tre veckor har varit i åldern 15-17 år och boende i Östra Göteborg och de har under utbildningen i kritiskt tänkande fått lära sig att analysera argument, att skilja giltig argumentation från ogiltig eller vilseledande och ifrågasätta både egna och andras åsikter, samt lära sig begrepp som folk, identitet, feminism, demokrati, extremism, rättigheter och skyldigheter.

Utbildningen har hållits som en del av Göteborgs Stads feriejobbssatsning för ungdomar, kursdeltagarna har därmed fått betalt, och den har finansierats av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg.

Anställda som projektledare

De tre studenterna som hållit i Think! är Astrid Pleijel (Liberal Arts), Hektor Löfgren (Antik och medeltida filosofi och klassisk filologi) och Vincent Lekblad (Kritiska studier) och de
har av stadsdelsförvaltningen varit anställda som projektledare och ansvarat för såväl planering som utförande och utvärdering av verksamheten.

Syftet med treveckorskursen Think! har framför allt varit att stärka ungdomarnas förmåga att självständigt och sakligt sätta sig in i problem, och genom att få en bättre tilltro till sina egna förmågor även få bättre förutsättningar att klara av och stimuleras av sin ordinarie skolgång. En mer långsiktig målsättning har även varit att öka chansen att ungdomarna, som kommer från områden där förhållandevis få läser vidare efter gymnasiet, så småningom ska söka sig vidare till högre studier.

Lyssna!

Både ungdomar som gått kursen och kursledarna intervjuades i P4 Göteborg den 16 augusti.

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se