OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Etikagenda för global hälsopolitik gällande antibiotikaresistens

Nyhet: 2019-08-27

En grupp forskare i praktisk filosofi har redigerat ett specialnummer om etik och antibiotikareistens för tidskriften Bioethics.

I ett samarbete med Centrum för antibiotikaresistensforskning, CARe, har FLoV-forskarna Christian Munthe, Nils Nijsingh och Karl de Fine Licht, tillsammans med CARe-föreståndare Joakim Larsson, redigerat det senaste numret av tidskriften Bioethics på temat etik och antibiotikaresistens.

I texterna diskuterar olika forskare  – inom filosofi, juridik, medicin och samhällsvetenskap – ett brett utsnitt av grundläggande värdeutmaningar och etiska dilemman som aktualiseras av arbetet med att hantera antibiotikaresistens inom sjukvård och institutioner världen över.

Numret är en fortsättning på det stora symposiet Etik- och värdeutmaningar i antibiotikaresisarbete, - forskning och -politik, som organiserades av FLoV i samarbete med CARe 2017.

Artiklarna belyser och analyserar utmaningar, dilemman och lösningsmöjligheter inom hälso- och sjukvård, hälsopolitik och -organisation, forskningsetik och -reglering samt global hälsa. Författarna är ledande inom den internationella forskning som rör området, och representerar universiteten i Göteborg, Harvard, Leicester, London, McMaster, Monash, München, Ottawa, Oxford, San Diego och York. Även representanter för  USA:s federala medicinska forskningsinstitut, NIH, och Norska folkhälsomyndigheten medverkar.

En sammanfattning av The Ethics of Antibiotic Resistance Towards an Agenda for Feasible and Justified Global Health Policy för fri läsning finns på www.researchgate.net

Länk till numret i sin helhet.

För den som vill se videos från symposiet finns länkar på care.gu.se/news-events.