OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Är grodan utanför dammen eller dammen utanför grodan?

Nyhet: 2020-06-12

Mehdi GhanimifardNär vi beskriver ett föremåls placering i en bild, använder vi oss av beskrivningar som dess fysiska placering och förhållandet till andra saker i bilden. Men hur ska datorer lära sig att till exempel föredra beskrivningen ”grodan är utanför dammen” snarare än ”dammen är utanför grodan”? I sin avhandling undersöker Mehdi Ghanimifard hur artificiella neurala nätverk lär sig vilken information som är relevant för rumsliga beskrivningar.

– En av utmaningarna med att kommunicera med en maskin är hänvisningen till föremål och deras plats i en bild, säger Mohammad Mehdi Ghanimifard, doktorand i datalingvistik.

Avhandlingens sju olika studier bidrar till tre diskussioner när det kommer till upplärning och utformning av neurala nätverk och sökmotorer:

• Representationen av olika slags rumsliga kunskaper i neurala nätverk.
  • Sambandet mellan rumsliga beskrivningar och neurala representationer med en ”uppmärksamhetsmodell”.
  • Systematisk generalisering vid utbildning av modellerna.

Resultaten i avhandlingen visar att det handlar om behovet av att beakta kunskaper om världen och mänskliga interaktioner i språkmodeller. Mehdi Ghanimifard hoppas att detta ska gynna utformningen av system som automatiskt genererar bildbeskrivningar och leda till en mer naturlig människa-robot-interaktion.

Avhandlingen Why the pond is not outside the frog? Grounding in contextual representations by neural language models försvarades vid en disputation den 27 maj 2020.

Länk till avhandling: http://hdl.handle.net/2077/64095

Kontakt:
Mehdi Mohammad Ghanimifard, tel: 031-786 4038, e-post: mehdi.ghanimifard@gu.se

Foto: Monica Havström

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se