Länkstig

Filosofer i samtal om Coronaetik

Finns det situationer när det är försvarbart att inte följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer? Varför är vi omoraliska om vi riskerar att smitta andra? Hör Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, i ett timslångt samtal med kollegan Kalle Grill, docent i filosofi vid Umeå universitet, om rätt och fel under covid-19-pandemin. Under inspelningen släpper de även in lyssnare som får ställa frågor.

Samtalet publicerades nyligen på Youtube och är en del i en serie som den ideella föreningen Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis håller i vår – filosofiska samtal online under tema Coronaetik.

Länk till Filosofisk Praxis Coronaetik

Tankar från karantänen

Bengt Brülde Bengt Brülde medverkar också i magasinet Sans digitala specialnummer Tankar från karantänen. Där resonerar han kring frågan om den situation vi befinner oss i kan föra något gott med sig. Han utvecklar också två optimistiska tankar: huruvida krisen kan ha gynnsamma effekter på individnivå, genom att den ger oss vissa viktiga insikter som i sin tur kan ge oss bättre och mer meningsfulla liv. Och: att krisen kan göra oss bättre rustade att lösa andra storskaliga koordinationsproblem, som klimatproblemet.

Läs Bengt Brüldes artikel i Sans

Fler forskarröster om pandemin

Senaste veckorna har flera andra forskare vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori medverkat i artiklar och radioinslag relaterade till pandemin. Till exempel var Ida Hallgren, doktorand i praktisk filosofi, med i Vetenskapsradions program På djupet, där hon pratade om optimisten i krisen.

Optimisten i krisen - Aningslös eller hoppfull? – ett 20 minuter långt inslag i P1.

I ett samtal om vårt post-pandemiska samhälle i Sveriges Radios podd Dystopia kan du höra Christopher Kullenberg, docent i vetenskapsteori, prata om övervakningssamhället.

Efter pandemin  – 70 minuter långt inslag

Petra Andersson, forskare i praktisk filosofi, intervjuades av Tidningarnas telegrambyrå om hur naturen ger trygghet under coronapandemin. Artikeln publicerades i en lång rad svenska tidningar, tex i Svenska Dagbladet.

Naturen ger trygghet i coronatid