Patientmålningar ska förstöras - visas för sista gången på Lillhagen

Nyhet: 2018-04-10

Lillhagens mentalsjukhus i Göteborg har rivits och byggts om. Nu försvinner även väggmålningarna i kulvertarna, som tidigare patienter målat. En sista visning av målningarna kommer att hållas den 16 april i Lillhagens kulvertar.

OBS! Visningen är fullbokad. Av säkerhetsskäl blir du inte insläppt om du kommer oanmäld till visningen.

Väggmålningarna i Lillhagens kulvertar är viktiga uttryck av tidigare patienter på mentalsjukhuset. Detta har uppmärksammats av Elisabeth Punzi, forskare vid institutionen för psykologi och koordinator för klustret Kulturarv och hälsa inom Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Tillsammans med konstnären Stefan Karlsson som leder Konstateljén Psykiatri affektiva Sahlgrenska, och Inez Edström, sköterska och konsstudent vid Akademin Valand, arrangerar Elisabeth Punzi en sista visning – en ”finissage” snarare än vernissage – i sjukhusets kulvertar innan målningarna försvinner.

– Det är angeläget att uppmärksamma dessa väggmålningar och det arv de bär på innan de är borta. Vid visningen kommer det immateriella arv de bär på att diskuteras utifrån olika vinklar, säger Elisabeth Punzi.

I kulvertarna kommer psykologen och konstpedagogen Johannes Nordholm att ge en guidad tur och introducera målningarna. Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, talar om utställningen som en gräns mellan "friskt" och "sjukt". Per Magnus Johansson, som är psykolog, psykoanalytiker och docent i idé- och lärdomshistoria, talar om hur konst historiskt har integrerats i psykiatrin. Musikproducenten Henryk Lipp och musikern Fågelle, som rör sig i gränslandet mellan musik och poesi, kommer också att delta.

Vikten av att minnas

Lillhagens väggmålningar är viktiga att uppmärksamma, inte bara med tanke på de patienter som målade eller betraktade dem, utan också för oss idag. Väggmålningarna ger inte bara insikt i patienters sinnen och konstnärliga uttryck, de är också ett viktigt exempel på konst som en del av psykiatrisk behandling.

– Vi har en vision om psykiatri som en ”framgångshistoria”, en uppfattning om att vi är humana och vetenskapliga och exakta idag medan vi tidigare varit oprofessionella och förtryckande. Målningarna visar en lite annan bild av psykiatrin då, och en idé om att patienterna ansågs vara kreativa, inte bara patologiserade, och att det gavs utrymme åt det i psykiatrisk behandling. Man kan få känslan av att vi inte är så humana och framåtriktade som vi vill tro idag. Vi kanske till och med kan lära oss mer av historien, säger Elisabeth Punzi.

Arrangörer: Centrum för kritiska kulturarvsstudier i samarbete med Nätverket för Medicinsk humaniora, Göteborgs universitet

Foto, målningar: Stefan Karlsson
Foto på Elisabeth Punzi: Jenny Högström Berntson

AV: Jenny Högström Berntson