Nyheter

• Island och Latinamerika i fokus för Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020

[2020-05-20] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utse cand. mag. Kristinn Jóhannesson och universitetsbibliotekarie Anna Svensson till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020.

• Välkommen till Mehdi Ghanimifards disputation 27 maj

[2020-05-18] Välkommen till Mehdi Ghanimifards disputation i datalingvistik onsdag den 27 maj då han försvarar sin avhandling Why the pond is not outside the frog? Grounding in contextual representations by neural language models. Disputationen äger rum online via Zoom.

• Filosofer i samtal om Coronaetik

[2020-05-05] Finns det situationer när det är försvarbart att inte följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer? Varför är vi omoraliska om vi riskerar att smitta andra? Hör Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, i ett timslångt samtal med kollegan Kalle Grill, docent i filosofi vid Umeå universitet, om rätt och fel under covid-19-pandemin.

• Filosofer hjälper regeringen med riktlinjer för intensivvård

[2020-03-26] Forskare i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet hjälper just nu Socialstyrelsen med att formulera nya riktlinjer för prioritering och ransonering av sjukvårdsresurser om det skulle komma att behövas på grund av den pågående pandemin av Covid-19. Christian Munthe och Erik Malmqvist bidrar på flera sätt med sina expertkunskaper i folkhälsoetik och sjukvårdsetik.

• Invigningen av Humanisten skjuts upp

[2020-03-26] Med anledning av det nya coronaviruset skjuts invigningen av nya Humanisten upp. Förhoppningen är att den officiella invigningen av Humanistiska fakultetens nya byggnad ska kunna ske till hösten.

• Konserveringspodden om kultuarv med Jonathan Westin

[2020-03-26] I Konserveringspoddens avsnitt ¿Vad mer kan vi lära oss om kulturarvet¿ berättar CDH:s forskningskoordinator Jonathan Westin om sitt arbete med att visualisera kulturarvsmiljöer.

• Rekommendationer om covid-19 (corona) och vart du vänder dig för mer information

[2020-03-04] Göteborgs universitets rekommendationer om covid-19 (corona) uppdateras fortlöpande och publiceras på medarbetarportalen. Här finns också länkar till mer information för chefer, medarbetare och studenter.

• Skapade utställning om kandidatprogrammet Liberal Arts

[2020-02-27] Vernissage INSTÄLLD: Frida Jensen läser sista terminen på kandidatprogrammet Liberal Arts. Under de tre studieåren har hon ofta fått frågor av personer i sin omgivning: Vad fan är Liberal Arts och Har det inte med konst att göra. Nu får alla som undrar chansen att se och uppleva svaren. Frida har som praktikarbete gjort en utställning som flörtar med missuppfattningen att det är en konstutbildning.

• Ny seminarieserie om digital humaniora

[2020-02-25] Centrum för digital humaniora startar ännu en öppen seminarieserie under våren 2020 som går under namnet DH-seminariet, då digitalisering och humaniora diskuteras. Tanken är att fånga upp intresset inom hela fakulteten för det vidsträckta fält som forskningsområdet digital humaniora täcker in.

• Idéhistoria ledde till jobb och doktorandtjänst i München

[2020-02-19] Studier vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, främst inom idéhistoria, gjorde Jonatan Palmblad intresserad av vilken plats humaniora har i miljödiskussionen. I dag både arbetar och doktorerar han på Rachel Carson Center i München, en av världens främsta institutioner för miljöhumaniora.