• Att göra karriär av filosofi

[2019-05-23] Som filosof är sökandet efter en karriärsbana inte den lättaste uppgiften idag men det förde Robert Hartman halvvägs runt jorden, från hans hem i USA till Sverige, och till Göteborgs universitet. Här jobbar han som postdoktoral forskningsassistent inom Lund Gothenburg Responsibility Project. ¿ Det är ett jättebra projekt som ger mig möjligheten att jobba med många av mina filosofhjältar.

• Galenskapare och vishistoriker Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2019

[2019-05-22] Claes Eriksson och Martin Bagge har utsetts till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer för 2019. - Fakulteten är stolt och glad att kunna utnämnda två så starkt utåtriktade kulturpersonligheter, båda stående på humanistisk grund, till hedersdoktorer, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten.

• Docentföreläsning: To Infer or not Infer: Natural Language and Computational Semantics

[2019-05-09] Stergios Chatzikyriakidis föreläser den 9 maj om To Infer or not Infer: Natural Language and Computational Semantics.

• Ny studie om artighet hos unga i mångspråkiga miljöer

[2019-05-09] Torsdag den 9 maj lägger Alexandra Sasha Utrzén fram med sin licentiatavhandling Artighet hos ungdomar i mångspråkiga miljöer ¿ en studie om hur ungdomar med olika kulturella bakgrunder använder uppmaningar.

• Språkteknologi och AI ska hjälpa Arbetsförmedlingen

[2019-05-09] Nationella språkbanken på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ska hjälpa Arbetsförmedlingen i sitt nya uppdrag. Under våren kommer Språkbanken att träna en ny språkmodell med hjälp av AI, väl på plats ska modellen bidra till att automatisera Arbetsförmedlingens analysarbete. Peter Ljunglöf och Dan Rosén är ansvariga för arbetet med att träna språkmodellen.

• Antal sökanden fortsätter att öka till kompletterande lärarutbildningar

[2019-04-23] Återigen har ett rekordstort antal personer sökt sig till kompletterande lärarutbildningar, en trend som gäller både Göteborgs universitet och nationellt.

• Ta vara på allas kompetens - läs evidensbasering

[2019-04-10] - Många sektorer inom hälso- och sjukvården arbetar med skilda kunskapsmodeller som skapar svårigheter för tvärprofessionellt arbete. Om fler expertgrupper gjorde bedömningar utifrån evidensbasering skulle resultatet bli bättre, säger Morten Sager, huvudansvarig för masterutbildningen i evidensbasering vid Göteborgs universitet.

• Vem borde få Humtankpriset 2019?

[2019-04-01] 2017 fick Ida Östenberg Humtankpriset för sitt engagemang i att sprida humanistisk kunskap i samhällsdebatten. 2018 prisades Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Ska det bli tredje året i rad för Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet? Nominera till Humtankpriset 2019 senast 1 maj.

• Ledig anställning: postdoktor i finansiell etik

[2019-03-28] Göteborgs universitet utlyser nu en tjänst som postdoktoral forskare i praktisk filosofi med inriktning mot finansiell etik.

• Hållbarhet temat på Humanistdagarna

[2019-03-27] När Humanistdagarna återuppstod på Frölunda kulturhus den 22 och 23 mars låg fokus på att lyfta humaniorans betydelse, både för gymnasieelever men också för den breda allmänheten. - Vi vill nå ut på med vad humanister gör och visa vilka konkreta yrken detta kan leda till, säger Camilla Brudin Borg, universitetslektor i Litteraturvetenskap och projektledare för satsningen på att öka kunskapen om humanistisk forskning och utbildning.