• Filosofer ska forska om miljöns betydelse för antibiotikaresistens

[2018-12-21] Flera forskare i praktisk filosofi på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori kommer att ingå i en ny tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom CARe som ska fokusera på miljöns betydelse för hur antibiotikaresistens sprids.

• Ledig anställning: Professor i lingvistik

[2018-12-21] Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet söker nu en professor i lingvistik. Anställningen är tillsvidare med en omfattning på 100 procent.

• Misstänkt bomb var attrapp

[2018-12-18] Polisen meddelade under onsdagen att det misstänkta föremål som igår hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning inte var en bomb. - Det var en attrapp som såg ut som en dynamitstav, säger Hans Lippens vid polisen till tidningen GT.

• "Allt" kommunicerar i svenska kommuner

[2018-12-17] Svenska kommuner knyter stora förhoppningar till sina kommunikationsverksamheter och samstämmigheten är stor. Det visar en analys av principerna för svenska kommuners kommunikationsverksamheter från JMG genomförd av Magnus Fredriksson, Mathias Färdigh och Anton Törnberg.

• Workshop om formella sanningsteorier samlade logikforskare

[2018-12-06] Torsdagen den 6 december gästades Göteborgs universitet av forskare i logik som deltog i en workshop om formella sanningsteorier, Gothenburg-Warsaw workshop on truth.

• Lätt få jobb efter Kommunikatörsprogrammet visar alumnundersökning

[2018-11-22] Nästan alla kommunikatörsstudenter som svarat i en alumnenkät, 97 procent, har fått jobb efter sin utbildning - trots att de bara har varit på arbetsmarknaden i tre år i genomsnitt. Dessutom trivs de mycket bra med sitt arbete och de flesta tjänar mellan trettio tusen och fyrtio tusen kronor i månaden före skatt. Det visar en undersökning som publiceras idag.

• Föreläsningar med 2018 års hedersdoktorer

[2018-11-19] Här kan du se de två föreläsningar som hölls av Humanistiska fakultetens hedersdoktorer, den 17 oktober 2018.

• Historiska databaser öppna för alla

[2018-11-16] Johan Åhlfeldt är forskningsingenjör vid Centrum för digital humaniora. Han har arbetat med digital humaniora i ett decennium och har tidigare varit verksam vid Umeå Universitet och Lunds Universitet. Johan Åhlfeldt har skapat flera databaser för forskningsdata, till exempel arkeologiska utgrävningsplatser som Uppåkra utanför Lund, en digital karta över romerska imperiet, en textdatabas för tidigkristna texter från Mellanöstern, samt en karta över det frankiska kungariket under tidig medeltid i Europa. I den här intervjun berättar han mer om hur dessa interaktiva kartor fungerar och om varför det är viktigt att skapa och utveckla databaser för forskning inom humaniora.

• Samtal om gränser på filosofifestival i Göteborg

[2018-11-15] På lördag är det filosofifestival på Litteraturhuset i Göteborg. Sju forskare och doktorander från institutionen pratar om gränser och olika typer av gränsland.

• Studie ska belysa hur risker hanteras vid datainsamling om alternativ missbruksbehandling

[2018-11-09] Johan Söderberg, universitetslektor i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet, har i dagarna fått två miljoner kronor i forskningsanslag från Vetenskapsrådet för att studera riskhantering med medborgarforskning kopplad till en alternativ metod för missbruksbehandling med det psykedeliska preparatet Ibogain.