Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

KVINNODAGEN 2020: Kvinnliga röster i tidigmodern idéhistoria

Föreläsning

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. På Humanisten gör vi detta på fredagen den 6 mars istället med olika programpunkter. Välkommen!

Länge var kvinnors bidrag till idéhistorien bortglömt och osynliggjort. Översiktsverk och läroböcker bestod av en räcka män, och eventuellt någon enstaka kvinna – undantaget som bekräftade regeln. De senaste decenniernas forskning har dock lyft fram kvinnors idéer och texter i ljuset, vilket har inneburit ett historiskt nytänkande och en rikare bild av äldre tiders intellektuella sammanhang.

Studenter och lärare i idé- och lärdomshistoria presenterar några kvinnliga röster från det tidigmoderna Europa i form kortföreläsningar, som tar upp deras reflektioner om vår kunskap om naturen och den nya vetenskapen, kolonialism och slaveri, kontraktsarbete i den nya världen, språk, akademi, kvinnans värde och kapacitet...

Föreläsare: Cecilia Rosengren, docent i idé- och lärdomshistoria, och Matilda Amundsen Bergström, fil dr litteraturvetenskap, Göteborgs universitet. Masterstudenterna Maya Nomoto, Johan Berglund Björk, Lovisa Sandit-Ögren och E. Holloway Attaway.

Datum: 2020-03-06

Tid: 13:45 - 15:15

Kategorier: Humaniora

Plats: Humanisten,Renströmsgatan 6
J236

Kontaktperson: Jessica Oscarsson

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2010-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?