Som en Sapfo - tidigmoderna kvinnliga poeters retoriska strategier

Föreläsning

Under tidigmodern tid (ca 1500–1750) var det retoriska regelverket helt styrande för poesin. Det innebar vissa problem för kvinnliga poeter, både eftersom de var utestängda från de skolor där retoriken övades in och eftersom den klassiska retoriken förutsatte en manlig talare. Samtidigt kunde retoriken erbjuda möjligheter för den som lärde sig att behärska talkonsten.

Hur förhöll sig Louise Labé (1522–1566) och Katherine Philips (1632–1664), som båda var framgångsrika tidigmoderna kvinnliga diktare, till retorikens regelverk?

I föredraget diskuterar Matilda Amundsen Bergström hur de två poeterna använde retorik, och retoriska regelbrott, för att framställa sig själva som kvinnliga lyriker i en manlig diktvärld.

Föreläsare: Matilda Amundsen Bergström, filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Datum: 2020-02-26

Tid: 18:15