Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alla barn ska med - demokrati och läsning i teori & praktik

Seminarium

En jämlik skola är en grundpelare i svensk demokrati. Med läsning, skola, folkbibliotek och folkbildning byggdes en gång landet. Men enligt den senaste PISA-undersökningen har idag Sverige den mest ojämlika skolan i Norden. Nu växer ojämlik- heten inom skolan, och det även på läsningens område. Vad betyder det för framtidens demokrati?

Stora skillnader i läskunnighet och läsförståelse råder, beroende på var man bor och i vilken skola man går. Detsamma gäller tillgången till bibliotek, vars ställning i samhället undermineras på olika sätt. Hur kan styrdokument och biblioteksstrategier utformas för att stärka demokratin? Vad säger aktuell forskning om läsning, läsprocesser och klassrumsarbete? Hur påverkar läroplaner arbete med läsning och demokrati? Hur kan skola och bibliotek stärka sin samverkan? Hur får vi en läsande befolkning som kan ta till sig, förstå och värdera information?


Erik Fichtelius nationell samordnare för Demokratins skattkammare - förslag till en nationell biblioteksstrategi, 2019, Christina Ohlin-Scheller professor i pedagogiskt arbete Karlstad universitet, Bagir Kwiek författare och Kulturrådets läsambassadör Anna Lyngfelt docent didaktik och pedagogik Göteborgs universitet, och Eva Hultin professor pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Uppsala universitet, med flera.


----

Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.Datum: 2020-02-18

Tid: 09:30 - 16:00

Kategorier: Pedagogik och didaktik, Lärande, Utbildning, Samverkan, Forskning, Samhällsvetenskap

Arrangör: Jonsereds herrgård & Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet

Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Kontaktperson: Jonsereds herrgård

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2010-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?