Konferens: Metaphysical Explanation II: Unionism or Separatism

Konferens

Forskargruppen Metaphysical Explanation håller sin andra internationella konferens under två dagar. Deltagandet är kostnadsfritt. Anmäl ditt intresse till Anna-Sofia Maurin.

This conferences focuses on issues related to: (1) the choice between what is sometimes called unionism (i.e., the view that grounding is explanatory per se) and separatism (the view that grounding and explanation are distinct) and (2) the analogy (given separatism) between grounding/metaphysical explanation and causation causal explanation.

Program

Talks 45-50 minutes, comments 5-10 minutes, discussion around 30 minutes. If you are attending only select talks, please make sure you arrive and leave during the breaks!

Feb 13

9-10.30 Ricki Bliss: Ultimate Grounds and Infinite Causes (comment by Anna-Sofia Maurin)
10.30-10.50 coffee break
10.50-12.20 Daniel Giberman: Fact Individuation and Reflexive Full Ground (comment by Nathan Wildman)
12.20-14.30 lunch
14.30-16 Lina Jansson: Explanatory Directionality and Grounding (comment by Jonathan Shaheen)
16-16.20 coffee break
16.20-17.50 Einar Duenger Bohn: Grounding for Theists (comment by Andrew Brenner)

Feb 14

10-11.30 Elanor Taylor: Explanation, Distance and Dependence (comment by Alexander Skiles)
11.30-14 lunch
14-15.30 David Kovacs: What is the Question of Iterated Grounding? (comment by Naomi Thompson)
15.30-15.50 break
15.50-17.20 Kelly Trogdon: Full and Partial Grounding (comment by Robin Stenwall)

The conference is funded by Riksbankens Jubileumsfond, Vetenskapsrådet, and Wilhelm och Maria Lundgrens fond.

Föreläsare: Speakers include Ricki Bliss (Lehigh University), Einar Duenger Bohn (University of Agder), Daniel Giberman (University of Texas at Arlington), Lina Jansson (University of Nottingham), David Kovacs (Tel Aviv University), Elanor Taylor (Johns Hopkins University) and Kelly Trogdon (Virginia Tech). Each presentation is followed by a short comment. Commentators: Andrew Brenner, Anna-Sofia Maurin, Jonathan Shaheen, Alexander Skiles, Robin Stenwall, Naomi Thompson, Nathan Wildman.

Datum & tid: 2018-02-13 kl 09:00 till 2018-02-14 kl 17:20

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV)

Plats: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV)