Narratives and Mental Health: Fragmentations, Disruptions & Silences

Konferens

Narratives and Mental Health: Fragmentations, Disruptions & Silences är en tvärvetenskaplig och internationell konferens vid University of Paderborn, Tyskland, 7-8 december 2017.

Psykosociala svårigheter samt vård och insatser vid sådana svårigheter är områden som står inför stora utmaningar. Psykosociala svårigheter är unika för den enskilde personen och kan komma till uttryck på en rad olika sätt och i olika sammanhang. Trots detta råder en medikaliserad syn på psykosociala svårigheter och insatser för dessa. Kvantifierande bedömningar i form av skattningsformulär samt så kallade evidensbaserade utrednings och behandlingsprocedurer inriktade på diagnostisering favoriseras. Härvid marginaliseras en holistisk syn på klienter och deras livsvärld.

Nya teoretiskt, kliniskt och forskningsmässigt inriktade perspektiv såsom narrativ psykologi, narrativ psykiatri och medicinsk humaniora utmanar det rådande paradigmet inom klinisk praktik. Inom dessa perspektiv betonas betydelsen av klientens berättelse och hur hen förstår sig själv, sin identitet och sin tillvaro. Förståelse och mellanmänsklig samvaro sker dock inte linjärt eller förutsägbart. Människors berättelser innehåller motstridiga självuppfattningar, utelämnade områden och plötsliga förändringar. Just dessa motstridiga och komplexa områden är det angeläget att förstå mer om.

Denna konferens ägnas åt hur psykosociala svårigheter såväl som ¿vanlig mänskligt fungerande¿ kan förstås ur ett narrativt perspektiv. Vi fokuserar på en rad kontexter såsom psykoterapi, utbildning, psykosocialt arbete och somatisk vård men även litteratur, konst och musik. Vi vill också ge utrymme åt betydelsen av exempelvis kreativt skrivande, konst, musik samt vårdmiljö och arkitektur. Konferensen är inriktad på interdisciplinära möten och vi välkomnar bidrag från både akademiker och praktiskt verksamma personer inom exempelvis litteraturvetenskap. kulturvetenskap, socialt arbete, religionsvetenskap, psykoanalys och psykologi, konsthistoria, arkitektur och etnologi.

Konferensen arrangeras av Jarmila Mildorf, Elisabeth Punzi and Christoph Singer (University of Paderborn och Göteborgs universitet)

Datum & tid: 2017-12-07

Kategorier: Psykologi