• 70 ungdomar har filosofikurs som feriejobb

[2020-07-23] Ett utvecklande sommarjobb, tycker en av deltagarna. I sommar går cirka 70 ungdomar en treveckorskurs i kritiskt tänkande kallad Think! De vägleds av handledare som är alumner på Humanisten.

• Flera kurser är öppna för sen anmälan

[2020-07-15] Nu har vi öppnat flera kurser i filosofi, lingvistik och vetenskapsteori för sen anmälan. Det finns också platser kvar på kandidatprogrammet Liberal Arts. Välkommen att söka på antagning.se.

• AI-agenter kan lära sig att kommunicera effektivt

[2020-07-15] Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers presenterar en metod för att studera hur språk utvecklas som ett effektivt verktyg för att beskriva mentala bilder. I en ny studie visar de att så kallade artificiella agenter på egen hand kan lära sig att kommunicera på ett artificiellt språk som liknar mänskligt språk. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

• Är grodan utanför dammen eller dammen utanför grodan?

[2020-06-12] När vi beskriver ett föremåls placering i en bild, använder vi oss av beskrivningar som dess fysiska placering och förhållandet till andra saker i bilden. Men hur ska datorer lära sig att till exempel föredra beskrivningen "grodan är utanför dammen" snarare än "dammen är utanför grodan"? I sin avhandling undersöker Mehdi Ghanimifard hur artificiella neurala nätverk lär sig vilken information som är relevant för rumsliga beskrivningar.

• Stort fokus på pandemin i kommunikatörsstudenters examensarbeten

[2020-06-05] Nu kan du ta del av årets masteruppsatser som studenter vid Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning presenterar på ett helt nytt sätt ¿ via filmade presentationer på en specialdesignad webbplats. Läs om deras arbete som bland annat visar en färsk bild av kommunikatörers roll i coronakrisen.