Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Student vid institutionen

Studentgruppen på FLoV

Studentgruppen FLoV (SG FLoV) arrangeras av Göta Studentkår och riktar sig i första hand mot studenter som läser på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, men andra studenter är givetvis också välkomna. De som driver SG FLoV är också studenter vid institutionen. SG FLoVs mål är att ge dig som student möjlighet till en studiesocial miljö, att anordna forum för diskussion studenter emellan, kanske anordna en fest samt att vara kårens kontaktorgan gentemot institutionen.

Varje vecka anordnas följande evenemang: FORM som är ett diskussionsforum där studenter diskuterar ett på förhand valt tema och där fokus ligger på argumentationsträning. MATERIA som är ett föreläsningstillfälle där en student själv presenterar sin B-C uppsats/uppsatsidé under ca 15-30 minuter för andra studenter. Studenten ges möjlighet till föreläsningsträning, feedback samt hjälp på vägen med sitt skrivande.

FORM och MATERIA arrangeras varje torsdag kl. 17:00 i sal T116 på FLoV. Detta är kostnadsfritt och vi bjuder på fika. Håll utkik efter planscher på väggarna som talar om vilket tema det är som gäller för veckan som kommer, eller kom förbi på FORM eller MATERIA. Du kan även höra av dig både med frågor eller förslag på diskussionsteman för FORM, eller om du vill föreläsa om din uppsats/uppsatsidé till SG FLoV på sgflov[at]gmail.com. Du kan även följa oss på Facebook (Studentgruppen FLoV).

FORM och MATERIAS kalendarium

Studentarbetsmiljöombud (SAMO)

SAMO är en förkortning för studentarbetsmiljöombud och är studenternas motsvarighet till arbetsmiljöombud.

Studentarbetsmiljöombuden syftar till att förbättra det lokala studiemiljöarbetet för oss studenter vid Göteborgs universitet. Det är vid institutionerna som den mest studentnära verksamheten drivs, så också arbetsmiljöarbetet. Tanken är att SAMO ska utses av och arbeta tillsammans med sin studentkår och den/de som ansvarar för arbetsmiljöfrågor där, och man ska ha ett gott samarbete med institutionens prefekt/motsvarande och arbetsmiljöombud. Som SAMO företräder man sina studiekamrater i studiemiljöfrågor – man är ett språkrör. På så sätt medverkar man aktivt i arbetet att förbättra arbetsmiljön vid Göteborgs universitet. Som SAMO ingår man i ett nätverk som träffas för utbildningar, erfarenhetsutbyte och förslag på samarbetsprojekt.

Studentarbetsmiljöombud vid institutionen

 

Mentorsverksamheten

Sedan 2009 har mentorsverksamhet bedrivits på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Hösten 2011 spreds den till fler institutioner vid Humanistiska fakulteten. Idag är den aktiv på fyra institutioner.

Vad är Mentorsverksamheten?

Oavsett vilken bakgrund man har kan det vara utvecklande att få ytterligare en chans att ställa frågor och diskutera idéer. Den chansen finns inom mentorsverksamheten.

Mentorsverksamhetens syfte är tvåfaldigt. Den ämnar både att skapa en god studiesocial miljö vid institutionerna och att bidra till en ökad kunskapsnivå hos samtliga inblandade. Tanken är alltså att möjliggöra för studenter att träffas utanför den ordinarie kurstiden och över kursgränserna, samtidigt som det går att fördjupa sig i sitt ämne på kuppen. Mentorsverksamheten är inte egentligen en läxhjälpsstuga utan ett komplement till den ordinarie undervisningen – av studenter, för studenter.

Hur fungerar det i praktiken?

Praktiskt fungerar verksamheten på så sätt att erfarna studenter agerar mentorer åt nyare kollegor i sina respektive ämnen. Oftast är det grundkursstudenter som agerar adepter, men verksamheten pågår även på vissa fortsättningskurser. Arbetet sker i mindre grupper – vanligtvis med två till tre mentorer och fem till tio adepter per grupp – som träffas enligt egen överenskommelse ungefär en gång i veckan.

De nyare studenterna får då möjlighet att ställa frågor och ytterligare diskutera material som gåtts igenom på föreläsningar och seminarier. På så sätt kan kunskaperna fördjupas. Mentorerna bidrar här med kunskap och erfarenhet: de leder samtalen och svarar på frågor efter förmåga. Samtidigt som de hjälper adepterna med utbildningen så får mentorerna också själva möjlighet att repetera och således förstärka sina kunskaper. Förhoppningen är dock att alla inblandade ska kunna bidra med egna erfarenheter och kunskaper.

Var finns det mentorsgrupper?

Mentorsverksamheten finns på följande institutioner:

  • Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
  • Institutionen för litteratur, idéhistoria, och religion
  • Institutionen för språk och litteraturer
  • Institutionen för kulturvetenskaper


På alla dessa institutioner forskas och undervisas det i flera olika ämnen och program. Reguljära mentorsgrupper finns i många av dem, men inte i alla. Om studentinitiativ uppstår för att bedriva mentorsverksamhet, antingen i reguljära grupper eller kanske lösare sammansättningar, så är detta bara positivt. Kontakta samordnarna på din institution om du vill starta någonting nytt.

Mentorsverksamheten i pressen

  • Djupare kunskap med mentorer - ett projekt som sprids till fler (Artikel i GU-journalen nr 4 2011)
  • Filosofiska träffar drar (GP Jobb & studier 17 april 2010)

Vad säger tidigare adepter?

Så här långt har mentorsverksamheten fungerat väldigt bra och både adepter och mentorer har varit nöjda och vittnar om att mentorsverksamheten varit en positiv upplevelse.

Man blir mer aktiv när man pratar och diskuterar, och då går kunskapen lättare in. Dessutom är det ett bra sätt att lära känna institutionen och de som går där.

Jag har fått hjälp med att förstå det som föreläsaren gått igenom, så att det sjunkit in ordentligt.

Citaten kommer från studenter på grundkursen i allmän språkvetenskap (intervju i GU-journalen nr 4 2011)

Kontaktinformation

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Alice Nordmark och Gabriel Nyberg, samordnare
Mejl: mentor@flov.gu.se

Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion
Simon Källman och Julia Rosenfeldt, samordnare
Mejl: mentor@lir.gu.se

Institutionen för kulturvetenskaper
Jenny Lundin, samordnare
Mejl: mentor@kuv.gu.se

Institutionen för språk och litteraturer
Mette Tjell, samordnare
Mejl: mentor@sprak.gu.se

GP:s artikel om mentorsprojektet.

Mer information finns på mentorsverksamhetens sida.

Länkar till GUL

 

Student med funktionshinder?

Behöver du särskilt stöd för att kunna genomföra sina studier på grund av funktionhinder?

Läs mer på Studentavdelningens sidor

Försäkring

Som student är du försäkrad under skoltid.

Läs mer om Studentförsäkring

Rättigheter och skyldigheter

Här finns både regelsamlingen för studier vid Göteborgs universitet och hur man går tillväga för att anmäla avvikelser från reglerna.

Regelsamling för studier vid Göteborgs universitet.

Struktur för anmälan om avvikelse från studieregler

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2017-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://flov.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/
Utskriftsdatum: 2017-03-23