Till startsida
Webbkarta

Liberal Arts, kandidatprogram, 180hp

Kandidatprogrammet i liberal arts är Göteborgs universitets spetsutbildning i humaniora och vänder sig särskilt till dig som söker en utmaning och vill ha en avancerad utbildning i klassisk humanvetenskap. Från hösten 2011 är liberal arts ett eget huvudområde vid Göteborgs universitet, vilket vi är ensamma om i landet.

Kandidatprogrammet i liberal arts har som övergripande mål att utforska och analysera människans strävan efter att förstå sig själv och sin omvärld, att skapa mening och system i det hon upplever. Tillsammans med dina kurskamrater och lärare kommer du att fördjupa dig i de stora filosofiska och skönlitterära klassikerna från Herakleitos via Ibn Sina till Sara Stridsberg.

Tvärvetenskap på filosofihistorisk grund

Med den filosofihistoriska bakgrunden som bas och med stöd av de klassiska språken (grekiska, latin och arabiska) och skönlitteraturen orienterar du dig genom det västerländska tänkandets historia fram till samtiden. Genom varierad och intensiv djupläsning av originalverk tränas du i kritisk analys, självständigt tänkande, vetenskaplig metod och hållbar argumentation – intellektuella förmågor som krävs för att tackla komplexa problem av de mest skilda slag.

Mötet mellan humanvetenskap och andra discipliner är centralt inslag i programmetI programmets enskilda moment ägnar du dig åt de humanvetenskapliga ämnena filosofi, idéhistoria, litteraturvetenskap och klassiska språk i samspel med varandra och med bland annat fysik, matematik, biologi och rättsvetenskap.

Programmet värnar om nya pedagogiska former som gynnar en tät, kreativ och intellektuell miljö. Seminariet är en vanligt förekommande undervisningsform ofta med samundervisande lärare som forskar inom olika discipliner, vilket ger dig som student en sällsynt inblick i hur olika angreppssätt och forskningsvinklar på ett och samma fenomen kan befrukta varandra. Du ingår också i mindre lärarledda läsgrupper och individuell uppföljning av dina studier sker löpande under programmets gång.

För dig som söker en utmaning

Blir du antagen till kandidatprogrammet i liberal arts har du tre intensiva och krävande år framför dig. Din arbetsinsats kommer att ge ett resultat vars värde är beständigt, oavsett om du efter avslutade studier väljer att gå ut i yrkeslivet eller fortsätta att studera.

 

Kontaktinformation

Madelaine Miller

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Olof Wijksgatan 6

Sidansvarig: Monica Havström|Sidan uppdaterades: 2016-05-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?