Friande dom fastslagen i mål om efterforskning av källa

Nyhet: 2017-11-09

Christina Thomsen Thörnqvist, f d prefekt vid humanistiska fakulteten, har helt friats från tidigare misstankar om att ha brutit mot det grundlagsstadgade förbudet att efterforska källa. Detta efter att Justitiekanslern beslutat att inte överklaga en friande dom i hovrätten.

Upprinnelsen till det nu avslutade domstolsmålet var ett mejl som Christina Thomsen Thörnqvist skickade till prefektkollegan Gunnar Berg om hur ett annat mejl kunnat nå Göteborgs-Posten. Avsändaren hävdar att hon inte efterforskat källan, utan att hon uttryckt sin besvikelse och ilska över att mejlet nått fler än honom. I samband med att GP skrev om det inträffade, gjorde Academic Rights Watch en anmälan till Justitiekanslern.

Christina Thomsen Thörnqvist dömdes tidigare i år av Göteborgs tingsrätt för efterforskning av källa. Påföljden blev den lägsta möjliga, och i domskälen angavs att gärningen inte var av allvarlig natur. I domskälen anfördes också att det fanns förmildrande omständigheter till följd av en pressande arbetsmiljösituation och att Christina Thomsen Thörnqvist ”vid gärningstillfället med visst fog varit upprörd och arg och känt sig utsatt”.

Christina Thomsen Thörnqvist överklagade domen till hovrätten som alltså gjorde en annan bedömning än tingsrätten och friade. Justitiekanslern, som är den enda part som kan begära åtal i brott mot den grundlagsstadgade tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen, har beslutat att inte överklaga ärendet till Högsta Domstolen. Det innebär att den friande hovrättsdomen nu fastlås.
Formellt innebär detta att hovrättsdomen nu vinner laga kraft.

Inga arbetsrättsliga åtgärder

Internrevisionen gjorde i april 2016 bedömningen att Christina Thomsen Thörnqvist gjort sig skyldig till ett antal felaktiga anställningar och att detta borde prövas arbetsrättsligt. Det bestämdes då att en sådan eventuell prövning skulle hänskjutas till dess att det civilrättsliga målet var helt avgjort.

Internrevisionens rapport kommer inte att leda till några åtgärder från universitetets sida.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se