Docentföreläsning om metaetik inledde ny tradition på FLoV

Nyhet: 2017-09-26

John Eriksson blev först ut att hålla en docentföreläsning på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. How to think about moral thought and talk var titeln.

– Docentföreläsningar ska bli en ny tradition på institutionen. Det är ett tillfälle för alla att höra de nyligen antagna docenternas föredrag och samtidigt fira utnämningen, sade Ragnar Francén, viceprefekt för forskning, när han hälsade publiken välkommen och gav ordet till John Eriksson, docent i praktisk filosofi.

Det var ett tillfälle för kollegor, studenter, familj och allmänhet att få en inblick i de metaetiska teorier John Eriksson har fördjupat sig i.

Han förklarade några metaetiska positioner samt några överväganden som är relevanta i den metaetiska debatten – med fokus på moralisk oenighet. Mot denna bakgrund beskrev han även varför han anser att en viss teori är rimlig, en typ av expressivism, om moraliskt tal och tänkande.

Nu arbetar John Eriksson vidare med detaljerna i denna teori i sitt forskningsprojekt med anslag från Riksbankens Jubileumsfond. Där ska han bland annat förklara hur teorin kan användas för att lösa olika traditionella problem för expressivistiska teorier.

Näst i tur står Ana Maria Mora Marquez som är docent i teoretisk filosofi. Hon ger sin docentföreläsning torsdag den 9 november klockan 16.00. Alla intresserade är välkomna. Efteråt serveras lättare förtäring.

Mingel efter John Erikssons docentföreläsning den 14 september.