Länkstig

Alumner är bollplank för unga som vill vässa sina argument

Vet du vad du tycker, men har svårt att motivera varför? Argumentakuten är en workshop för unga som besöker studiemässan Kunskap och Framtid denna vecka. Tre alumner från humanistiska utbildningar på Göteborgs universitet hjälper ungdomar att hitta de bästa argumenten.

Hektor Löfgren, Astrid Pleijel och Vincent Lekblad träffades när de läste kandidatprogrammet Liberal Arts på Göteborgs universitet. De har nu startat föreningen Skepsis och tidigare lanserat en sommarskola för ungdomar i Göteborg – Think! Foto: MONICA HAVSTRÖMHektor Löfgren, Astrid Pleijel och Vincent Lekblad träffades när de läste kandidatprogrammet Liberal Arts på Göteborgs universitet. De har nu startat föreningen Skepsis och tidigare lanserat en sommarskola för ungdomar i Göteborg – Think! Foto: MONICA HAVSTRÖM

De tre tidigare studenterna som håller i Argumentakuten, och även är projektledare för sommarskolan Think!, är Astrid Pleijel som gått kandidatprogrammet Liberal Arts, Hektor Löfgren från internationella masterprogrammet Antik och medeltida filosofi och klassisk filologi, och Vincent Lekblad som gått masterprogrammet Kritiska studier.

– Vi har en ambition att på olika sätt främja ett mer undersökande demokratiskt samtal, snarare än ett konfrontativt sådant, berättar Hektor Löfgren.

Argumentakuten riktar sig alltså lika mycket till någon som går runt och funderar över olika politiska frågor, som unga med beslutsvånda inför sitt framtida studieval.

– Oavsett åsikt eller fråga så gör vi vad vi kan för att agera konstruktivt bollplank, så att besökaren går härifrån med en mer nyanserad bild än tidigare.

Rent praktiskt fungerar Argumentakuten så här: Ungdomar som besöker mässan är välkomna att sitta ner med representanter från föreningen Skepsis, och lägga fram en åsikt.
– Denna åsikt vänder och vrider vi sedan gemensamt på för att undersöka hur en kan tänka kring den. Vi tar gemensamt fram argument som stödjer den och argument som kan tänkas användas mot den. På så sätt blir den vi pratar med förberedd på olika tankar och frågor som kan tänkas komma, och hur de kan bemötas.

Under mässdagarna turas de tre om att ha argument-akutmottagning.

Får lön för att tänka

Till sommaren ska trion även undervisa ungdomar i kritiskt tänkande på kursen Think! – för tredje året i rad. De som bjuds in att delta i sommarkurserna är ungdomar i åldrarna 15-17 år från skolor i östra Göteborg. Under tre veckor får de bland annat diskutera begrepp som demokrati, extremism, rättigheter och skyldigheter. De lär sig att analysera olika argument, och även hur de kan urskilja vilseledande argument.

Think!-kurserna ingår i Göteborgs Stads sommarjobbserbjudande för ungdomar och alla som deltar får därför en ferielön.

Hektor, Astrid och Vincent i sin tur anställs under den aktuella perioden av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg som projektledare och ansvarar för allt från planering till undervisning.

Deltagarna är från områden där förhållandevis få läser högre utbildningar. Syftet med Think! är att stärka ungdomarnas förmåga att sätta sig in i problem och deras tilltro till sina egna förmågor, och även mer långsiktigt att öka chansen att de läser vidare efter gymnasiet.

Mer på mässan Kunskap & Framtid

I programpunkten Studentpanel – Unika utbildningar som äger rum på lördag den 23 november klockan 12.45, på Kunskapsscenen, medverkar Liberal Arts-studenten Martina Perisa.

Då berättar studentambassadörer från Göteborgs universitet om sina utbildningar som alla ger en unik kombination av kunskaper; Liberal Arts, Konservatorsprogrammet, Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram samt Software Engineering och Management.

Det är ett tillfälle att få svar på frågor för er som är intresserade av humanistiska ämnen och vill bli bra på kritiskt tänkande eller vill veta hur kulturföremål bevaras. Eller vill kombinera miljöfrågor med en samhällsvetenskaplig profil alternativt förändra världen med mjukvara.

Läs mer om programmet Liberal Arts