Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Hur Aristoteles uppfattades under medeltiden

  [2017-06-17] Hur läste och tolkade man Aristoteles verk om logik och metafysik under medeltiden? I den frågan djupdyker en grupp forskare vid Göteborgs universitet tillsammans med internationella kollegor. Deras essäer finns nu samlade i boken The Aristotelian Tradition.

 • Blivande kommunikatörer lyfter frågor om tillgänglighet

  [2017-06-09] Den femte kullen masterstudenter på kommunikatörsprogrammet presenterade sina pågående examensarbeten vid en konferens på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori i juni. I år är de nio studenter som fördjupar sig i vitt skilda frågor, från trafikförvaltningens syn på tillgänglighet till klagomålsbemötande på Facebook.

 • Finansiell etik synas av ny forskargrupp

  [2017-06-09] Göteborgs universitet blir basen för en ny internationell forskargrupp som ska utreda moraliska och politiska frågor kring det finansiella systemet. Senaste årens ekonomiska kriser och missnöje med hur finansmarknaden ser på sitt samhällsansvar är bakgrunden, menar forskningsledaren Joakim Sandberg.

 • Michael McKenna lyfte frågor om moraliskt ansvar och klander

  [2017-06-05] Moraliskt ansvar, klander och berömvärdhet var i centrum för filosofiska samtal när institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori och forskningsprogrammet Gothenburg Responsibility Project gästades av professor Michael McKenna från University of Arizona.

 • Sanning och bevisbarhet - en komplicerad relation

  [2017-05-29] 3 frågor till Rasmus Blanck, som disputerar den 2 juni med en avhandling i logik. I avhandlingen studerar han den komplicerade relationen mellan sanning och bevisbarhet i teorier som kan beskriva de naturliga talen 0,1, 2, 3 och så vidare.

 • Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

  [2017-05-22] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

 • Om hatbrott, pessimism och artificiella ekosystem på Vetenskapsfestivalen

  [2017-05-11] Kom och lyssna på forskare som bland annat pratar om hatbrott, pessimism och artificiella ekosystem under Vetenskapsfestivalen. Flera forskare som är knutna till institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori medverkar - vilka de är ser du i dessa programpunkter som vi lyft ur det digra programmet.

 • Polska författaren Anna Bikont utsedd till hedersdoktor

  [2017-05-09] Humanistiska fakultetens styrelse har utsett den polska journalisten och författaren Anna Bikont till hedersdoktor 2017. - I boken Vi från Jedwabne visar Anna Bikont hur historisk forskning kan bli en grund för att i litterär och dokumentär form gestalta och ge en spegelbild av vår samtid, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

 • Kartläggning om anslagstavlor klar

  [2017-05-04] Massexperimentet där skolklasser i Sverige har hjälpt forskare att samla in data om anslagstavlor är klart. Idag presenteras resultatet i en slutrapport. Det visade sig att inbjudningar är bland de vanligaste budskapen på alla lappar och anslag.

 • 2016 års professorer installerades av rektor

  [2017-05-02] 2016 års nyblivna professorer är nu installerade av rektor Pam Fredman under Göteborgs universitets årliga professorsinstallation i Konserthuset. I samband med professorsinstallationen fick även årets pedagogiska pristagare sina diplom under den efterföljande ceremonin med dekan Marie Demker.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?