Hotet mot humaniora

Seminarium

Vilken roll spelar humaniora i vår samtid och för vem bedrivs humanistisk forskning? På universiteten finns ett tryck på forskarna att publicera artiklar i internationella tidskrifter snarare än längre monografier på svenska.

Samtidigt får kultursidorna ett allt trängre utrymme i dagstidningarna och humanistiska utbildningar på gymnasiet minskar i omfattning. Humanioras uppdrag att vara en del av samtalet med en bredare allmänhet verkar vara hotat i takt med att dessa traditionella arenor försvinner. Är det dags att definiera om humanioras uppdrag, finna nya arenor eller bör vi i stället försvara dess egenart?

Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat. Skulle du vilja delta i något av dem om plats finns skriv till jonseredsherrgard@gu.se och meddela det.

Ida Östenberg är docent i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet och Mikael van Reis kritiker och tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten.

Datum: 2017-11-27

Kategorier: Samverkan