• Bättre styrning kan rädda miljön i Östersjön

[2016-08-25] I en tvärvetenskaplig studie ger fyra europeiska forskare en aktuell bild av läget i Östersjön och pekar på de fem viktigaste problemen för områdets miljöförvaltning. Forskargruppen menar att om ansvariga myndigheter och organisationer kombinerade naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga metoder finns goda chanser för en hållbar styrning av Östersjöns ekosystem.

• Otillräcklig studentpeng försenar start av logikprogram

[2016-06-20] Masterprogrammet i logik vid Göteborgs universitet kan inte starta till hösten som var planerat. Studentpengen blev inte tillräckligt stor för att kunna genomföra utbildningen vid humanistiska fakulteten.

• Alla som jobbar med förändringsarbete har nytta av evidensprogrammet

[2016-06-17] Alla som jobbar med förändringsarbete och ledarskap har stor nytta av att läsa evidensbasering. Dels för att blir bättre på att ta vara på ny kunskap, men också för att bättre ta varandra på varandras kompetens, säger Morten Sager, huvudansvarig för masterutbildningen i evidensbasering vid Göteborgs universitet.

• Paul Russell intervjuad av 3:AM Magazine

[2016-06-17] Professor Paul Russell, ledare för Gothenburg Responsibility Project, är en pessimist gällande frågan om vi har en fri vilja. Det är en av många frågor han ger svar på i en intervju i litterära 3:AM Magazine. I den utförliga intervjun, diskuterar Russell ett flertal av GRP:s kärnfrågor.

• Handrörelser i tal- och teckenspråk fyller samma funktion

[2016-06-02] Det finns större likheter mellan handrörelser vid talspråk och teckenspråk än vad forskarna tidigare har trott. Hur talande använder händerna för att till exempel förstärka frågor eller visa på engagemang i ett samtal liknar på många sätt rörelserna som den som talar teckenspråk använder för att kommunicera. Något som kan tyda på att det kan finnas universella mänskliga strategier för hur kroppen används för att förmedla budskap. Det visar en avhandling i lingvistik från Göteborgs universitet.